MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Sunday, September 30, 2012

HAPPY BIRTHDAY SEPT BABIES !!!!


 Tempahan dari Puan Kavitha.

Saturday, September 29, 2012

NASI LEMAK KAMPUNG


Hmmmm ... selalunya makan nasi lemak nie beli aje .. almalumlah try nak control makan yang berlemak .. konon ... heheheh .... akhirnya terpanggil juga nak buat nasi lemak.  

WOW! Dah lama tak masak nasi lemak .... singgah dapur http://fromintankitchen.blogspot.com/  jumpa resepi nasi lemak kampung ... jom buat.  Terimakasih Kak Ita for sharing the recipe.


NASI LEMAK KAMPUNG
Resepi : http://fromintankitchen.blogspot.com/

Bahan-bahan yang diperlukan:
3 cawan beras basmathi cuci beras & rendam sekejap (kemudian toskan airnya)
2 cawan santan
3 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
2 helai daun pandan ~ disiat & dan disimpul
1 batang serai ~ dititik
2 sudu teh halba
1 sudu teh garam
2 inc halia ~ dihiris kasar atau dititik
3 ulas bawang merah ~ dihiris

Cara-cara membuatnya:
1) Panaskan minyak dalam periuk
2) Tumiskan bawang, serai, halia, daun pandan dan halba hingga wangi
3) Masukkan air dan santan
4) Masak hingga mendidih
5) Tambahkan garam dan kacau rata.
6) Masukkan beras dalam periuk nasi & tuangkan santan yang telah di masak
7) Tanak nasi sehingga masak

Tips dari Kak Ita:
"Bila dah masak kacau nasi dengan menggunakan chopstik supaya beras tak patah"

Selamat mencuba.  Nasi lemak bolehlah dihidangkan dengan sambal, ikan bilis, telur & berbagai lauk pilihan anda.



Monday, September 17, 2012

Saturday, September 15, 2012

TEMPAHAN-TEMPAHAN


 
Fruit Tarts

Red Velvet Cupcakes
 
Apam Polka Dot

Cream Puff

Mini Pavlova
 
Terima Kasih kepada Zaireen dari Wangsa Maju atas tempahan.

Wednesday, September 12, 2012

UDANG GORENG BUTTER BEREMPAH

 
Ini hasil browsing rumah Kak Ita Masam Manis .... sedap masakan nie ... selain rasa lemak butter ada juga rasa pedas kari .. ala kemelayuan gitu.
 
Terima kasih Kak Ita kerana sudi berkongsi resepinya.  Nak lebih teruja lawatilah blog Kak Ita, terus nak masuk dapur & masak tau.  Dibawah Yatie copy & paste resepinya.
 
 
Resepi : UDANG GORENG BUTTER BEREMPAH
Sumbangan : Kak Ita Masam Manis (http://fromintankitchen.blogspot.com/)
 
1 kg udang (cuci bersih)
1 tangkai daun kari (hiasan)
2 sudu besar butter
Garam & gula secukup rasa
 
Untuk Perapan
2 sudu besar rempah kari daging
1 biji telur
1 sudu esar tepung jagung
garam secukup rasa
 
Perap udang bersama bahan perapan lebih kurang 20 minit.
Kemudian goreng udang dlm minyak panas, angkat & toskan, ketepikan.
 
Untuk Ditumis
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji bawang putih cincang halus
5 biji cili padi hiris halus
2 tangkai daun kari & hiris halus daunnya (saya ikut Kak Ita campak aje semua)
 
Panaskan butter dlm kuali.
Tumiskan bahan tumis sehingga naik bau
Kemudian masukkan udang & gaul rata serta sebati.
Letak garam & gula secukup rasa
Taburkan daun kari sebagai hiasan.
 
Ok resepi dah ada, bahan-bahannya pun senang .. bolehlah mencubanya pula.

Tuesday, September 11, 2012

TEMPAHAN CUPCAKE

 Tempahan cupcake cokelat topping buttercream tempahan dari pelangganku yang mahu serba simple.

Monday, September 10, 2012

RED VELVET KEK

 Red Velvet kek dengan sentuhan buah-buahan segar tempahan dari pelanggan di Wangsa Maju.

Saturday, September 8, 2012

CHEESY WEDGES DI DAPUR YATIECOOKING

Ada jamuan Hari Raya di lorongku.  Banyak pula jemputan .. mmm .. macam mana .. nak masak apa-apa pun tak sempat.  Dekat rumah pula ada cheesy nachos .. idea terbaik adalah cheesy wedges.  Sambil jalan-jalan memenuhi jemputan, singgah pasaraya beli wedges & mayo.  Inilah hasilnya masakan anak bujangku, Ikhwan Zamri.


KEK HARIJADI, KEK COKELAT


 Thank you to Kavitha yang menempah kek cokelat.

KEK HARIJADI -14


Tempahan dari Puan Zini dari blok 2, Bandar Tasik Puteri, Rawang.  Keknya adalah kek marble.  Kek seberat ~3kg.

Saturday, September 1, 2012

APAM AISKRIM CORNETTO

Jom masuk dapur Kak Azlita Masam Manis ... my favorite dapur right now ... tengok apam nie .. lama dah salin resipi tapi belum lagi berkesempatan.  Akhirnya dapat juga.  Jom pi buat .. Resipi di ambil dari dapur Kak Azlita Masam Manis.


APAM ICE CREAM CORNETTO
Dari resepi APAM ICE CREAM
By: Ibu mertua Erna
Dikongsikan oleh : Mama Fami
Saya copy dari Dapur Azlita Masam Manis

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :

3 cawan tepung gandum ~ diayak
4 biji telur
2 cawan gula kastor 
3/4 cawan air ice cream soda
1 sudu teh perasa rose ~ ita guna perasa yang berlainan untuk setiap warna
Pewarna ~ ita guna pewarna yang berlainan
Kon kertas secukupnya
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna

- Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit
* tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut  
- Masukkan tepung yang dah di ayak & kaup balik hingga rata.
- Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan
- Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka.
- gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati

Jika ingin tahu cara2 untuk membuat kelongsong Apam Ais Krim ni kena singgah rumah Azlita Masam Manis.  Kak Ita dah kongsi cara2 nak buat kelongsong & cara2 mengukus apam nie ... anyway, memang Yatie belajar buat dari kak Ita pun.  Thank you Kak Ita for sharing all the knowledge & tips.... menjadi pulak tu in my first try.