Teruja dengan friends di facebook yang membuat kek keju kapas by Chef Zam nie. Apa lagi tengok semua bahan2 ada, angkat mixer dan bekas le.
Bagi yang ingin juga mencuba kek keju kapas nie, disertakan resipi Chef Zam.
BAHAN-BAHAN:
Gula Halus 140gm
Putih Telur 6 biji
Cream of Tartar 1/4 sudu
Mentega 50gm
Krim keju 250gm
Kuning Telur 6 biji
Susu segar 100ml
Jus Lemon 1 sudu besar
Tepung Kek 60gm
Tepung Jagung 20gm
CARA MEMBUATNYA;
1. Cairkan krim keju, mentega & susu (cara double boiler) biarkan sejuk sedikit barulah dimasukkan tepung jagung & tepung kek, dikacau sebati. Campurkan kuning telur & jus lemon.
2. Di bekas berasingan, kacau putih telur & cream of tartar sehingga sedikit kembang dan masukkan gula sedikit demi sedikit.
3. Campurkan 1 & 2
4 . Masukkan ke dalam acuan dan dibakar pada suhu 160C selama 1 jam 10 minit
No comments:
Post a Comment