MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Wednesday, January 25, 2012

ROTI BENGALI

Jom-jom kita singgah kat rumah Kak Azlita Masam Manis .... banyak betul masakannya ... gambarnya pun membuatkan kita teruja untuk membuatnya sendiri. Salah satu masakan yang dah terpaut adalah ROTI BENGALI. Kebetulan ada rendang ayam tua ... hmmm ... sedap tu buat cicah dengan roti bengali nie.


Resipi ini diambil dirumah Kak Azlita Masam Manis ya. Credit for her for sharing the recipe with us. Thank you Kak Azlita Masam Manis.


ROTI BENGALI
by:
Sofinar
Sumber : Mas Duniaku

Bahan A


350g tepung roti
1 sudu besar shortening

secubit garam

Bahan B
120 - 160 ml air suam - Mas letak 120 ml - ita letak 160 ml (saya guna 160ml)
1 sudu makan yis serbuk
2 sudu makan gula castor

Cara membuatnya :


- Bahan B digaul bersama
- Semua Bahan A digaul sebentar
- Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
- Perap hingga naik 2 kali ganda. kira- kira 30 - 40 minit
- Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin,
- Bulat-bulatkan bergantung berapa besar roti yang diinginkan
- Perap lagi hingga naik 2x ganda semula.
- Bakar 180 c selama 20 - 30 minit
****Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.

SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!1

No comments: