MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Friday, February 29, 2008

KEK SPONGEBOB !!!!

Kek Spongebob untuk anak-anak yang menyambut hari jadi !!!! Pasti teruja.
Di dalam kek cokelat dan ising menggunakan butter cream.

Kepada Salina yang meminta resipi buttercream, selamat mencuba. Ada macam-macam jenis resipi buttercream, ising & fondant yang digunakan. Cuma bergantung kepada individu nak try & berkenan yang mana satu.
Butter Cream Kak Zie
Bahan A:
250gm mentega
300gm krimwell
Bahan B:
200gm sugar syrup
Cara:
1. Pukul butter dgn kelajuan tinggi sehingga gebu & ringan
2. Masukkan krinwell & pukul hingga naik
3. Masukkan gula syrup sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga rata & habis
(Sugar syrup : 200gm gula + 100ml air dimasak selama 20 min)
Butter Cream Tan See Foong (dipinda oleh Anis Adlina)
Bahan:
500g krimwell
250g mentega
1/2 tin susu pekat
1/2 cwn gula aising
Cara:
1. Pukul krimwell + mentega pada kelajuan tinggi hingga kembang & ringan
2. Masukkan susu pekat & gula aising, pukul pada kelajuan rendah hingga sebati
Ada berbagai & bermacam- macam resipi buttercream. akan yatie cuba usahakan untuk membuat compilation sebaik mungkin.

4 comments:

EDNEN FAMILY said...

nmpak sdap!

Operation: 6.30am - 10.00pm said...

cantik nye..sedap nye..

Miss Yan said...

kak krimwell leh carik kat mane slalu..??

cikgu said...

salam...icing ni boleh wat bunga ros tegak tak? ke dia nye consistency lembek?