
Puding Cocktail Sumbangan Wannoorbaya (RNET)
Bahan2 utk kuah:
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit cocktail
1/2 cwn air
4 sudu gula (kalu suka manis kena tambah)
1 st esen vanilla
1 st tepung kastad larutkan dlm air (tujuan utk memekatkan kalau tak masukkan pun tak apa)
Cara:
Campurkan semua bahan & masak atas api perlahan (api kuat akan membuatkan susu berkeladak & tak cantik). Tujuan masak atas api hanyalah untuk menghancurkan gula & sebati. Jika rasa gula sudah hancur bolehlah tutup api. Masukkan dlm freezer.
Untuk kastad:
1 cwn tepung kastad
5 cwn air
1 sudu gula
Cara:
Campurkan semua bahan & masak atas api sehingga menjadi pekat & likat, akan perasan yg warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar. Setelah masak sudukan ke dlm bekas2 kecil spt bekas lompang & sejukkan. Setelah sejuk masukkan dlm adunan pertama, sedia utk dimkn.
1 comment:
kak yatie eja nak tnye skitla mksud 'st' dlm rspi puding cocktail tu ap?
Post a Comment