MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Saturday, September 6, 2008

PUDING COCKTAIL

Minggu lepas untuk berbuka puasa, anak teruna Yatie cuba Puding Cocktail Sumbangan Kak Baya yang famous di RNET tu. Thanks to her sebab resipinya senang untuk dibuat, itu kata anak Yatie le. Makan waktu sejuk .... pheeeehhhh .....

Puding Cocktail Sumbangan Wannoorbaya (RNET)

Bahan2 utk kuah:
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit cocktail
1/2 cwn air
4 sudu gula (kalu suka manis kena tambah)
1 st esen vanilla
1 st tepung kastad larutkan dlm air (tujuan utk memekatkan kalau tak masukkan pun tak apa)

Cara:
Campurkan semua bahan & masak atas api perlahan (api kuat akan membuatkan susu berkeladak & tak cantik). Tujuan masak atas api hanyalah untuk menghancurkan gula & sebati. Jika rasa gula sudah hancur bolehlah tutup api. Masukkan dlm freezer.

Untuk kastad:
1 cwn tepung kastad
5 cwn air
1 sudu gula

Cara:
Campurkan semua bahan & masak atas api sehingga menjadi pekat & likat, akan perasan yg warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar. Setelah masak sudukan ke dlm bekas2 kecil spt bekas lompang & sejukkan. Setelah sejuk masukkan dlm adunan pertama, sedia utk dimkn.

1 comment:

eja said...

kak yatie eja nak tnye skitla mksud 'st' dlm rspi puding cocktail tu ap?