Untuk mencuba Vanilla Madeira kek, diambil dari buku yang diolah oleh Norzailina Nordin. It is an English book tak ingat tajuknya. Resipi disalin dan diolah semula oleh saya ke dalam Bahasa Malaysia supaya senang difahami.VANILLA MADEIRA KEK
Bahan-bahan:
115gm butter yang lembut
115gm Gula kastor (gula halus pun boleh)
2 biji Telur Grade B (dipukul sedikit)
170gm tepung naik sendiri
1 sudu besar susu segar
1 sudu teh vanilla
Cara membuatnya:
1. Butter, gula dimasukkan ke dalam bekas.
2. Pecahkan telur, tapiskan tepung
3. Masukkan susu & vanilla
4. Dengan kelajuan perlahan sebatikan semua adunan
5. Setelah semua adunan sebati, ubah kelajuan tinggi dan pukul sebati selama 1 minit
6. Masukkan adunan ke dalam acuan pembakar kek dan bakar 170C selama 1 jam atau sehingga masak
SELAMAT MENCUBA !!!!!!!
No comments:
Post a Comment