MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Friday, April 2, 2010

KEK PANDAN LAPIS

Kali nie kita try buat kek pandan lapis. Resipi dapat kat buku Resipi Rasa September 2009.

Nak buat kek pandan lapis nie kita kena buat dulu kek mentega pandan.

KEK MENTEGA PANDAN

Bahan-bahan:
250gm mentega
250gm gula halus
5 biji telur (gred B)
masa Yatie buat, Yatie belasah aje
250gm tepung naik sendiri

1 sudu makan pes pandan

Cara-cara:
- putar mentega & gula hingga kembang
- pecahkan telur satu persatu & pukul hingga sebati
- masukkan tepung & putar rata
- akhir sekali masukkan pes pandan dan putar hingga sebati
- bakar selama 1 jam suhu 180

Tu dia adunan kek mentega pandan dah siap tengah nak bakar plak.

Dah settle kek mentega pandan, baru lah kita bleh buat kek pandan lapis nie.

KEK PANDAN LAPIS

Bahan-bahan:
12gm serbuk agar-agar
20gm tepung hong Kwee
110gm gula
1 tin susu cair
1 liter air
4 helai daun pandan
pewarna hijau secukupnya
1kg kek mentega pandan

Cara membuatnya:
- Masak agar-agar hingga larut, masukkan daun pandan tu sekali agar bau wangi
- Agar-agar dah larut, masukkan tepung, susu cair & gula, kacau hingga rata
- masukkan pewarna hijau, kacau sebati.
- Tutup api dan biarkan suam

Cara nak melapiskan kek tu pula:
- potong kek ke 2 bahagian (Yatie potong dpt 3 bahagian)
- Lapisan bawah sekali adalah lapisan kek
- seterusnya bubuh lapisan agar2
- bila agar2 dah separuh beku diikuti dengan lapisan kek & letak balik agar2 sehingga habis
- sejukkan & boleh dimakan