BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
1 cawan butter cair / minyak masak
1 cawan susu cair
2 cawan gula perang
1 cawan air panas
1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
2 - 3 sudu besar sunquick orange
Bahan B : (kacau rata) - guna whisk
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
CARA MEMBUATNYA:
- Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
- Kacau bahan A supaya sebati.
- Masukkan bahan B dan kacau rata.
- Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
- Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
- Bakar selama 45 - 50 minit.Sejukkan kek dan salutkan dengan topping coklat.
Chocolate Topping
250 gm coklat masakan
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu cair
Cara-cara untuk topping :
- Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
- Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter.
- Kacau sebati.Masukkan susu cair dan kacau lagi.
- Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan
No comments:
Post a Comment