Jalan-jalan di rumah Kak Nor@ secubit garam geram rasanya. Tengok banyaknya resipi yang hendak dicuba.
Yatiecooking nasihatkan bagi yang ingin mencuba-cuba, rajin-rajinlah singgah rumah mereka.
Kebetulan anak nak makan karipap sardin. Selalunya dok order aje dari jiran depan rumah. Tapi production diberhentikan buat sementara waktu jadi terpaksalah maknya merajinkan diri ke dapur dok buat karipap nie. Inti favorite my children is sardin. Jalan punya jalan singgah kat rumah Kak Nor terjumpa resipi karipap nie. Kak Nor minta halal share resipi ya.
DOH KARIPAP
Resepi: TUN
Sumber : Izah & K.Nor
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung
2 sudu besar margerin ~ k.nor guna butter (saya pun sama ikut k nor)
1/2 (setengah) cawan minyak
3/4 (tiga suku) cawan air
1/2 (setengah) sudu teh garam
CARA-CARA:
- Panaskan margerin dan minyak dlm periuk. Tutup api.
- Tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk tadi dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nanti).
- Dah sejuk sikit, campur garam dan air.Uli hingga sebati.
Yatie dah try & ternyata memang rangup kulitnya. Cubalah !
No comments:
Post a Comment