MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Saturday, January 5, 2008

MOHAMMAD IKHWAN'S BIRTHDAY

28 Dec - Birthday for Mohammad Ikhwan.... baru 13 tahun.
2 hari lagi melangkah ke tahun 2008, dah nak masuk ke tingkatan 2 ....masuk sekolah dlm usia yg muda if compare to kawan-kawan yg berada di takuk tingkatan 2. You are the survivor my son!!!!!

Mommy selalu mendoakan agar Ikhwan sentiasa berjaya dalam hidup. Thank you for all the help & assistance especially for helping me kat dapur in fulfilling customers order.

Tak sempat nak sambut on 28th itself because mommy kerja. But on Sun 30th Dec, sempat gak le buatkan pulut kuning + rendang & pekena agar-agar pelangi (Resepi sumbangan Kak Ray dr RNet.

Resepi Agar-agar Pelangi (K Ray)

Lapis Transparent:
2 sudu mkn agar-agar powder
1200ml air
200gm gula pasir
Colorings - green is a must & the rest ikut citarasa sendiri
Lapis Santan:
2 sudu mkn agar-agar powder
400ml santan pekat
800ml air
200 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
Cara memasak:
1. Masak semua bahan transparent except colorings hingga hancur
2. Tapis & letak semula atas api kecil/double boiler sehingga lapis santan siap
3. Masak bahan lapis santan except santan & garam sehingga hancur
4. Setelah hancur, kecil api & masukkan santan & garam & dikacau
4. Tapis & letak semula atas api kecil/double boiler
Cara-cara melapis:
1. Sukat 250ml agar-agar transparent, bubuh pewarna & tuang ke dlm loyang
2. Biar keras seketika sebelum memulakan proses yg sama untuk lapis kedua iaitu lapis santan
3. Buatlah begitu sehingga habis

No comments: