Ingin mencuba, disertakan resipinya yang Yatie dapat dari sebuah buku Kek Lapis Sarawak.
BAHAN-BAHAN
25 biji kuning telur
20gm gula halus 450gm mentega
5 sudu besar susu pekat
100gm tepung rendah protin (saya pakai tepung gandum aje)
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh campuran rempah
380gm prun - dipotong jalur besar pewarna kuning ( saya tak letak pun)
CARA MEMBUAT :
1. Dalam satu bekas, pukul mentega & susu pekat sehinnga berkrim
2. Dalam bekas yg lain, pukul kuning telur sehingga ringan & lembut
3. Masukkan tepung, serbuk penaik & campuran rempah yg telaj diayak terlebih dahulu kedalam adunan telur
4. campurkan adunan mentega & kacau sebati, campurkan pewarna kuning
5. Lapiskan ke dalam acuan kek dengan buah prun yg telah di potong & masak selapis selapis sehingga adunan habis
6. Masak dengan haba atas pada sudu 220C atau mengikut kesesuian oven masing-masing. Setelah semua lapisan habis dimasak akhir sekali masak kek dengan haba api atas dan bawah pada suhu 180C selama 15 minit untuk memastikan kek masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment