Hmmmm ... nampak sedap .... kenalah mencubanya.
Kalau tak kena le order dari Yatiecooking. 
Lain dari kebiasaan, kali ini Yatiecooking membuat cupcake kukus. Resipinya menggunakan kek cokelat kukus. Ingin mencuba, Yatie sertakan resipinya. Yatie ambil resipi ini dari salah satu member RNET.... siapa tak ingat .. selalu sangat bila salin resipi tak salin nama tuannya. Minta maaf ye kepada tuan resipi kalau terbaca blog nie ... Tuhan saja membalas jasamu.

KEK COKELAT KUKUS
BAHAN A1 cwn susu cair
1 cwn air
1 cwn butter cair
2 cwn gula perang
* Semua BAHAN A digaul rata
BAHAN B
2 cwn tepung superfine
1/2 (setengah) cwn serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
* Semua BAHAN B diayak
BAHAN C
1 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan kukus
2. BAHAN A dikacau rata
3. Masukkan BAHAN B & dikacau sebati
4. Masukkan BAHAN C & dikacau
5. Masukkan dlm loyang & dikukus 1 jam (dalam kes ini Yatie masukkan dalam paper cup dan jadilah dia cupcake cokelat kukus)
Hasilnya seperti dibawah .... YUMMMY

Untuk Krim Cokelat:
250gm cooking cokelat
1 sudu besar butter/koko butter
* koko butter boleh didapati di kedai-kedai menjual bahan-bahan kek
- Cairkan krim cokelat & ditambah dgn butter
Cupcake ini pula ditempah oleh Zul dari UTP di Perak. Tak le Yatie hantar sampai kesana, tapi kebetulan dia datang interview, jadi singgah ambil di pejabat. Thank you ye dik for your support. Harap-harap kawan kat UTP enjoy the cupcake.

Cupcake menggunakan paper cup & 20pcs packing.
7 comments:
yatie~~
nk tanye sikit.. mase kukus tu letak dlm pengukus mcm biase je.. or kne letak dlm loyang siap kne tutup ngan aluminium foil?? hehehe.. baru nk try ni..
okayokay thankssss!
telur gred ape ?
yatie..bila kukus tu paper tu x lembik ke????thanks
yatie.. nak tanye nie.. kalo kukus tu paper cup tu x lembik ke?? camne ye yatie buat, le x ajar???
mesti merekah ke bila kukus...mcm cara x nak bg merekah?
cik ieza - merekah sebab api kuat ... kalau tak nak merekah api kena slow & pandai adjust masa yg bersesuaian supaya bila angkat cupcake masak & tidak merekah ... kena banyak trial & error to get a perfect one
Post a Comment