Cokelat Hazelnut Torte di dapur Yatiecooking. Yatie suka sangat kek dan rasa hazelnutnya ... muahhh ...
Nak cuba buat kek ni. Resepi didapati dari buku Delicious Cakes.
Resepinya seperti dibawah:
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 biji kek cokelat chiffon
1 adunan cokelat ganache
1 adunan filling cokelat hazelnut (seperti dilampiran)
untuk filling cokelat hazelnut:
2 biji kunung telur
65ml air panas
250gm dark bitter cokelat (quality yg bagus)
250gm hazelnut paste
750 UHT whipping cream (whipped)
200g kacang hazel nut - dipanggang & dipotong-potong
Cara membuat filling cokelat hazelnut:
- Putar sedikit kuning telur (memadai dgn pukulan tangan)
- Masukkan air panas
- dalam bekas yg berlainan, cairkan dark bitter cokelat secara double boiler
- campurkan hazelnut paste
- masukkan adunan telur & kacau sehingga pekat
- biarkan sejuk
- pukul whipping cream sehingga kental & masukkan adunan hazelnut
Cara membuat kek cokelat hazelnut torte:
1. Bahagikan kek chiffon kepada 2 bahagian atau 3 bahagian.
2. ratakan filling cokelat hazelnut & taburkan kacang hazelnut diatas kek
3. Letak kek lapisan ke-2 dan lakuan perkara yg sama seperti di no 2
4. Kalau kita buat cukup filling cokelat hazelnut boleh lah diratakan pada sekeliling kek
4. Sejukkan sebelum dilapik dengan cokelat ganache
5. Selepas sejuk, tuangkan cokelat ganache & hias le mengikut kretiviti masing-masing
Selamat mencuba ya ...
No comments:
Post a Comment