Biskut Cokelat Rice adalah salah satu biskut yang Yatie jual tahun ini. Resipi ni Yatie dapat dari kak Hanieliza (RNET). Yatie try last year & sedap. Very crunchy gitu. Ada sedikit persamaan macam biskut sarang semut. Alhamdulillah hasil penjualan biskut ni pun amat memberangsangkan. Jadi biskut ini akan dikekalkan untuk tahun 2009.
BISKUT COKELAT RICE
250gm butter
150gm gula halus
1 biji kuning telur
50gm tepung jagung
230gm tepung gandum
30gm serbuk koko
BAHAN HIASAN
paper cup
badam
cokelat rice
CARA-CARA
1. Pukul butter & gula hingga sebati
2. Masuk kuning telur
3. Ayak tepung jagung, gandum + serbuk koko & dimasukkan ke dlm adunan sedia ada, uli hingga sebati
4. Masukkan dalam acuan untuk menghasilkan jurai-jurai sebelum dimasukkan dalam paper cup. Kalu biskut sarang semut tu orang pakai parut tapi Yatie dapati adunan ni macam lembut sedikit jadi Yatie pakai nozzle untuk buat rumput.
6. Setelah dimasukkan dlm paper cup, jgn lupa bubuh badam ala-ala hiasan. Tak nak pun tak pa cuma kalu bubuh badam ni mcm nampak 'cute' skit.
5. Dibakar mengikut kesesuaian oven masing-masing. Kalu ikut resipi 170C selama 10 -12 minit. Tapi kalu ikut oven yati tu 150C 10 minit.
6. Setelah masak, biskut juga ditabur cokelat rice
No comments:
Post a Comment