SUMBER : MYRESIPI
BAHAN-BAHAN:
2 setengah cawan tepung kek
(semasa menyukat tepung, pada sukatan 1 cawan tepung dimasukkan 2 sudu kecil cornstarch dan selebihnya adalah tepung, ayak sebanyak 3 kali)
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar serbuk koko
2 oz pewarna merah
setengah cawan butter
1 setengah cawan gula
2 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan buttermilk
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil soda bikarbonat
CARA MEMBUATNYA:
1 CAWAN BUTTERMILK:
240ml susu full cream
1 tiga perempat (3/4) cream tartar
1 sudu besar cuka putih @ 1 sudu besar jus lemon
Campurkan semua dan diperapkan selama 15 minit. Pastikan dikacau sebaik sahaja mahu digunakan.
KEK:
1. Panaskan oven 170C
2. Ayak tepung & baking powder
3. Serbuk koko & pewarna merah dikacau jadi pes (pastikan tidak berketul)
4. Pukul butter & gula hingga kembang.
5. Masukkan telur satu persatu diikuti dgn vanilla & pes koko merah, sebatikan.
6. Masuk tepung beselang seli dengan buttercream sehingga habis
7. Dibe kas yang lain, kacau cuka & baking soda. Ia akan menghasilkan buih, campurkan ke dalam adunan kek, gaul sebati dan bakar 25 - 30 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum diterbalikkan.
SELAMAT MENCUBA !!!!!!
No comments:
Post a Comment