Cuti Hari Wilayah Jumaat lalu, yatie telah mencuba resipi Rendang Sumbar. Sumbar bermaksud Sumatera Barat. Ianya memberi kelainan dari rendang yg lain dimana ia memakai cili merah + cili api.
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging
4 biji kelapa - ambil santan
100gm kerisik
2 btg serai - dititik
4 helai daun salam
3 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
sedikit buah pelaga
sedikit kayu manis
BAHAN KISAR:
200gm cili merah
12 biji cili api
12 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
7 cm lengkuas
5 cm halia
2 sudu teh serbuk ketumbar
sedikit buah pala
Bahagi bahan kisar kepada 2 bahagian - 1 utk ditumis & 1 utk perapan daging
CARA MEMBUATNYA:
1. Toskan air daging. Setelah itu diperapkan dgn bahan kisar selama 30 minit.
2. Bahagian kisar yg lain ditumis bersama dgn kayu manis & buah pelaga
3. Selepas itu masukkan santan, daun salam, daun kunyit, daun limau purut & serai. Kacau hingga mendidih
4. Setelah santan mendidih, masukkan daging yg telah diperap. Kacau sehingga empuk.
5. Setelah daging empuk, perlahankan api & masukkan kerisik kelapa.
6. Kacau rendang sehingga kering mengikut kesukaan.
SELAMAT MENCUBA!
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging
4 biji kelapa - ambil santan
100gm kerisik
2 btg serai - dititik
4 helai daun salam
3 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
sedikit buah pelaga
sedikit kayu manis
BAHAN KISAR:
200gm cili merah
12 biji cili api
12 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
7 cm lengkuas
5 cm halia
2 sudu teh serbuk ketumbar
sedikit buah pala
Bahagi bahan kisar kepada 2 bahagian - 1 utk ditumis & 1 utk perapan daging
CARA MEMBUATNYA:
1. Toskan air daging. Setelah itu diperapkan dgn bahan kisar selama 30 minit.
2. Bahagian kisar yg lain ditumis bersama dgn kayu manis & buah pelaga
3. Selepas itu masukkan santan, daun salam, daun kunyit, daun limau purut & serai. Kacau hingga mendidih
4. Setelah santan mendidih, masukkan daging yg telah diperap. Kacau sehingga empuk.
5. Setelah daging empuk, perlahankan api & masukkan kerisik kelapa.
6. Kacau rendang sehingga kering mengikut kesukaan.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment