MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Saturday, January 28, 2012

PAVLOVAKU YANG PERTAMA

Hai tertinggal keretapi lagi saya nie ... ramai dah bakers dok tayang kek nie ... sampai hari nie baru lah ada peluang untuk mencuba resipi ini.

Singgah rumah Kak Azlita Masam Manis dan copy resipi dari rumah dia. Thank you Kak Azlita & penyumbang resipi for sharing it.

BAHAN-BAHAN:

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - saya letak 1/2 cawan je
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

CARA MEMBUATNYA:
- Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
- Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
- Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
- Di dalam bekas lain, satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka. Kacau rata hingga semua bahan larut & kemudian masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.

Kalau ikut Kak Ita, dia buat size kecil-kecil ... tapi saya masukkan satu adunan dalam acuan.

Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.

Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya.

Kalau dah kering boleh la dihias dengan toping fresh cream & buah-buahan diatasnya.

No comments: