Selalunya kek resipi Chef Tania nie Yatie belasah aje tepung gandum tapi kali ini Yatie berusaha mendapatkan top flour untuk merasai kelainannya. Apa yang lainnya adalah texture kek tersebut .... sedap.

ORANGE CORNFLAKES BUTTER CAKE (CHEF TANIA)
250 GM BUTTER DI CAIRKAN(SCS BUTTER)
40 GM CORNFLAKES DI KISAR HALUS
220 GM TOP FLOUR DI AYAK
230 GM FINE SUGAR
9 BIJI TELOR BESAR AMBIL 7 BIJI PUTIH SAHAJA
1 SM OVALETT ATAU SPONGE GEL
2 SM SUSU MANIS
1 ST ORANGE ESSENCE
1 1/2 ST ORANGE PASTE
1 ST BAKING POWDER SATUKAN DGN TEPONG TOP DI AYAK SEKALI
CARA NYA: ALL IN ONE METHODS
SATUKAN SEMUA BAHAN BAHAN DI ATAS, KECUALI BUTTER CAIR, PUKUL DGN HIGH SPEED HINGGA KEMBANG
250 GM BUTTER DI CAIRKAN(SCS BUTTER)
40 GM CORNFLAKES DI KISAR HALUS
220 GM TOP FLOUR DI AYAK
230 GM FINE SUGAR
9 BIJI TELOR BESAR AMBIL 7 BIJI PUTIH SAHAJA
1 SM OVALETT ATAU SPONGE GEL
2 SM SUSU MANIS
1 ST ORANGE ESSENCE
1 1/2 ST ORANGE PASTE
1 ST BAKING POWDER SATUKAN DGN TEPONG TOP DI AYAK SEKALI
CARA NYA: ALL IN ONE METHODS
SATUKAN SEMUA BAHAN BAHAN DI ATAS, KECUALI BUTTER CAIR, PUKUL DGN HIGH SPEED HINGGA KEMBANG

DAN MASUKAN BUTTER CAIR ADUK RATA, BILA MASUKAN BUTTER GUNA KAN SENDOK KAYU DI ADUK RATA JGN TERLALU LAMA, SIAP KAN ACUAN 4 PERSEGI 9 X 9 X 3 DI ALAS KERTAS DAN SAPU BUTTER KELILING.
PANASKAN OVEN DHN SUHU 180 DAN BAKAR SELAMA 45 MINS TO 1 HR.... SELAMAT MENCOBA

Ini Yatie convertkan sedikit menjadi cupcake.
No comments:
Post a Comment