MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Tuesday, March 8, 2011

KEK RAINBOW VELVET


Kali ini Yatie sertakan resipi untuk Kek Rainbow Velvet. Resipi ini diambil kat dalam internet. A marvellous recipe.
Selamat mencuba ya.
Bahan A
400gm tepung gandum
1 tsp baking soda
(Bahan A diayak)
Bahan B
2 buku mentega (500gm)
350gm gula kastor
2 tsp esen vanilla
5 biji telur
Bahan C
350ml susu segar
1 Tbsp cuka atau jus lemon
(Bahan C disatukan & dibiar selam 10 minit)
Bahan D
perisa blueberry - warna ungu
perisa strawberry - warna merah
perisa pandan - warna hijau
perisa lemon - warna kuning
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese
80gm gula aising
1 tsp esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :
1. Satukan Bahan A dan ketepikan
2. Pukul Bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti Bahan A dan Bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
3. Asingkan adunan kepada 4 bahagian. Masukkan campuran perisa dan perwarna, gaul sebati dan masukkan ke dalam acuan, bakar sehingga masak
4. Cream Cheese - Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanilla & whipping cream sedikit demi sedikit & pukul hingga rata & tidak berketul
5. Lapiskan setial lapisan kek dengan cream cheese.

18 comments:

KOALAJEPONG said...

askum kak yati....sy mtk izin nk copy resepi ye...dah lama tingin nk wat velvet cake...cantik la kak..colorful...sy suka resepi dr dapur akak...simple but delicious....tq kak

Delicious Food said...

u r most welcome ... but berhati2 ya ... kek nie pun akak copy paste dr internet tapi akak memang selalu lupa nak tulis kat mana akak ambik ... akak rajin buat yg senang2 aje ....hehehehhe

KOALAJEPONG said...

tk per kak..jgn risau...nt ina nyatakan source resepi...tp tk tau la nk buat bila...ngeh2

Faa Maryanne said...

kaka, bakar semua, then bila dah sejuk, potong then letak cream cheese baru combine ye ?

Elly said...

mmmmm yummy sedap kek rainbow velvet ni...tq sis share resepi nya...da buat sebijik...ingat bley bertahan hingga esok...mmmm xsempat..da licin...sok buat lg! Tq kak.da lama terliur nk mkn..akhir nya dapat gak

i n t a n nur n a b i l a h said...

salam akak..nak bakar suhu brape n salame brape minit.n whipping cream bpe bnyak?

i n t a n nur n a b i l a h said...

lagi satu..hehe telur grade ape kak?
sorry kak :)

Delicious Food said...

Faa Eryna - kek tu dibakar selapis selapis. maksudnya mula2 nakar warna merah, pas tu dibekas yg lain, warna lain lak sampai lah berapa layer yg kita nak. Pas tu barulah dilapiskan dgn cream cheese

Delicious Food said...

Intan Nurnabilah - telur size A, suhu kena pandai agak2 dgn kesesuaian oven masing2. Akak bakar suhu 170C 20 minit

i n t a n nur n a b i l a h said...

thanx akak :)

Anonymous said...

kalau kukus bleh??

Delicious Food said...

kek ini utk dibakar ya

Kitchen Maktok (Sajian Dapur Bonda) said...

Kak Noor ingat kek velvet ini baru-baru ini sahaja yang popular. Bila buka blog Yati, baru tahu yang kek velvet ini telah wujud sejak tahun 2011 lagi. Kak Noor suka tengok kombinasi warnanya yang menarik. Rasa nak cuba buat. Kak Noor kongsi resepi ye... Nanti dah buat, Kak Noor tayang kat blog akak pulak. Blog akak sekadar masakan harian sahaja.

Delicious Food said...

Cubalah Kak Noor ... u r most welcome

My Sweet Honey said...

salam, ni nak guna loyang berapa inci ye? rasa nye tak ada mention kat dlm ni kan?

Delicious Food said...

saya guna loyang 10 jadi dpt lapisannya nipis .. kalu nak tebal skit guna loyang yg keil sedikit

Unknown said...

Assalamualaikum..akak sy dh cuba buat kek ni.cuma xde bluberi je.sy gntikan dgn coklat..sedap walaupun cerewet nk buat.puas at dpt buat utk anak buah..thanx u resepi tu..B-)

Delicious Food said...

Sharifah Ismail : Tahnia kerana telah berjaya ... YES we did it !!!!