
Tat Seroja dibungkus dalam bekas boleh dihiskan dengan riben & thank you tag untuk doorgift pada tetamu di majlis perkahwinan.





Kelongsong tat seroja yang belum dibubuh inti.


BAHAN-BAHAN UNTUK TAT SEROJA
125gm butter
40gm gula ising
20gm tepung jagung
1/2 (setengah) sudu besar tepung kastad
200gm tepung red rose
1/2 (setengah) esen vanilla
1/2 (setengah) biji kuning telur
CARA MEMBUATNYA:
1. Sebatikan buuter & gula aising
2. Masuk telur & esen vanilla, sebatikan
3. Akhir sekali masukkan semua jenis tepung & uli
4. Siap untuk diterap
BAHAN UNTUK DITERAP:
Kita perlukan acuan tat ini untuk membentuk bunga seroja. Tapi ingat kita perlukan bontot acuan ini.



BONTOT ACUAN TAT YANG DIPERLUKAN UNTUK MEMBENTUK TAT SEROJA
Adunan diasingkan sedikit untuk diberi warna hijau, dijadikan sebagai tompok daun.
Manakala adunan selebihnya diterap dibelakang acuan tat. Setelah habis, warnakan kuning telur & ditampal tompok daun. Dibakar dan diletak inti peanut butter sebagai penyudah kepada Tat Seroja ini.
No comments:
Post a Comment