MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Sunday, June 29, 2008

TEPUNG PELITA

Kebetulan ada jiran bagi daun pisang yang terlalu banyak, Yatie pun buatlah tepung pelita ini utk tidak membazirkan daun pisang tersebut.
RESIPI TEPUNG PELITA

BAHAN-BAHAN:
Tepung Beras
Daun Pandan (dptkan pati air daun pandan)
Pewarna Hijau (jika suka)
Santan
Gula
Garam
Air
Daun Pisang dibuat acuan 4 segi

LAPISAN BAWAH
Daun Pandan dlm 10 helai dihancurkan dgn sedikit air utk dptkan pati air daun pandan
1 cwn tepung beras + 3 cwn air + air daun pandan (kalu malas nak buat nie, cuma masukkan perisan pandan + pewarna hijau skit)
sebatikan semuanya

LAPISAN ATAS
1 cwn tepung beras + 4 cwn santan + sedikit garam (utk bagi rasa lemak)
sebatikan semuanya

CARA MEMBUAT
Dimulakan dgn lapisan bawah, dimasukkan gula 1 sudu kecil ke dlm acuan daun pisang + dimasukkan lapisan bawah (bewarna hijau) memenuhi setengah acuan daun pisang
dikukus sehingga masak & dikeluarkan
Selepas lapisan bawah masak, masukkan adunan lapisan atas memenuhi acuan daun pisang & dikukus sekali lagi hingga masak.
Sudah siap & boleh le dimkn.

Kuih tepung pelita amat banyak didapati ketika menjelang bulan puasa. Anak-anak Yatie suka menikmati kuih tepung pelita ini jika disejukkan terlebih dahulu didalam peti ais.
SELAMAT MENCUBA !!!!!!!

2 comments:

nikzawahirnikyusoff said...

tadi amik resepi tepung pelita...nk try buat..arap2 jadik lerrr...tp kalo xde daun pisang bole ke trs buat dlm plastic container yg mcm buat dadih tu?

mak ieteng said...

assalamualaikum.....

saa ambil resepi ni ye.