MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Friday, January 27, 2012

APAM PELANGI

Jalan-jalan lagi di rumah Azlita Masam Manis .... eh'eh .... jumpa apam pelangi ... ingatkan ada kek pelangi aje ... rupa-rupanya ada gak Apam Pelangi ... mcm menarik la pulak kan ... jom try.


RESIPI DARI RUMAH KAK AZLITA MASAM MANIS

APAM PELANGI

Sumber : Kak Am


Bahan-bahan:


2 biji telur

1 sudu teh ovellet

1/2 sudu teh esen vanila

150 gm tepung gandum

150 gm gula halus

125 ml santan kara

1 sudu teh baking powder

garam secubit

pewarna


CARA MEMBUATNYA:


- Pukul telur, gula dan ovelet sampai gebu

- masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati

- Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata

- Bahagi kepada 3 warna yg kita suka

- Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis

- kukus 30 minit sehingga masak (nie utk masak dlm loyang besar)


Yatie ikut Kak Ita punya style, buat dalam acuan kecil.


Masukkan adunan yg kita dah bhg 3 tu dlm 3 beg plastik yg berasingan. Selepas tu picitkan warna hijau dulu, pas tu picitkan warna kuning pula betul2 ditengah2 warna hijau, kemudian warna merah pula betul2 ditengah2 warna kuning... buat sehingga habis acuan.

Dikukus selama 15 minit.

2 comments:

ummiaisyah said...

salam kak yatie...rajinnya buat apam!

Delicious Food said...

tak le rajin mana ... tapi teruja tengok org lain buat ... hehhehe