MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Saturday, December 20, 2008

MENU HARI RAYA HAJI

Raya Haji dah lama berlalu tapi Yatie baru sempat download gambar .. hehehe ...
Tak apa le, yang ingin mencuba boleh cuba untuk Hari Raya tahun depan.

Raya Haji tahun nie teruja nak buat Kek Buah Chef Tania. Lihat le hasilnya.

Chef Tania Fruit Cake

Bahan nya

500 gm Mix fruits di gaul dgn 2 sm tepong sampai rata

Bahan A

250 gm Butter jika hendak basah sedikit blih tambah 2sm cornoil
150gm gula castor
1 sm Ovalett
1 st Orange essence
1 st Vanilla essence
5 biji Telor Besar
Satukan semua bahan bahan ini kecuali telor, pukul sampai kembang dan baru masukan telor sa biji, sabiji
dan pukul lagi sampai sabati....

Bahan B

230 gm Top flour (tak ada Top Flour, saya pakai tepng gandum aje... heheheh)
2 sm Baking Powder
1 sm Bicarbonate Soda
ayak sabanyak 3 kali untk hasil kek yg cantik...... ....

cara nya

1. Masukan adonan B ka A di aduk rata, dan akhir sekali masukan Mix fruits dan di kacau rata lagi.
2. Panaskan oven dgn suhu 160, dan siapkan loyang bulan 9 x 9 x 3 alas dgn kertas dan sapu keliling dgn butter dan masukan adonan tadi....
3. Bakar salama 1 jam 1/2 dgn suhu pelahan 160 saja supaya buah nya tak hangus...... ..


Terlebih rajin tahun ni, teruja nak buat sate goreng. Kumpulkan anak-anak, gotong-royong buat sate goreng. Thank you to all my children.
Resipi Yatie dapat dari Kak Baya dari RNET. Katanya memang pakar buat membuat sate nie. Yatie cuba cuma Yatie modify instead of bakar Yatie goreng. Hasilnya ... marvellous. Yatie buat sate goreng daging & ayam.

SATE
Sumber: Baya

Bahan A:
4 whole chic breast dan 4-5 keping chic thigh with skin atau 16-20 keping chic thigh - Baya selalu guna nie, lebih sedap
Lidi sate

Bahan B:
1 1/2 sudu besar jintan manis
1 1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar - optional, Baya kadang letak, kadang tidak
3 biji bawang besar
5-6 ulas bawang putih
5-6 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup

Bahan C:
1 1/2 senduk gula pasir - Baya guna senduk kuah
1 1/2 senduk gula merah
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk

Cara menyediakannya:
1. Kisar bahan B dan campurkan bahan C. Ketepikan.
2. Potong kecil-kecil ayam kemudian marinate dengan bahan B dan C semalaman dalam peti sejuk.
3. Esoknya, buat 1-2 cucuk sate, bakar atas dapur biasa. Rasa dan tambah apa yang kurang. Biasanya kena tambah gula (sate biar rasa manis sikit) atau jintan manis dan jintan putih. Lepas tambah, gaul rata dan boleh dibakar.
4. Sebelum cucuk sate, rendamkan lidinya (untuk elak lidi cepat terbakar; tak payah lama dalam 2-3 jam dah memadai).
5. Cara cucuk sate - cucuk isi, lepas tu kat tengah atau hujung cucukkan kulit ayam. Nanti bila makan rasa macam berlemak.
Nama pun Hari Raya, kena lah juga ada Nasi Impit kan. Eh ... eh .. kuah sate nya aje tak ada dlm gambar. Tapi resipinya ada.
Resipi kuah sate ini Yatie tak pasti sumbangan siapa, dah tercicir nama penyumbangnya. Kalau penyumbang resipi terbaca, halalkan ye.

KUAH KACANG

Bahan:
2.5 kg kacang tanah, goreng tanpa minyak dan kisar
300 gm udang kering, rendam dan kisar halus
1 kg gula
10 batang serai, dititik
5-7 senduk cili kisar - ikut pedas
20-30 ulas bawang merah, dihiris
15-20 ulas bawang putih, dihiris
Garam secukup rasa

Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak, ,umis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
2. Masukkan cili dan udang kering, tumis hingga cili garing.
3. Masukkan kacang dan gaul hingga kacang sebati dengan cili.
4. Masukkan air (air kena banyak supaya kacang cukup kembang dan tak keras) dan serai.
5. Apabila kacang cukup kembang, masukkan gula dan garam secukup rasa.
6. Masak hingga pekat.

1 comment:

Cybercakes said...

hi yatiii...rajin dia masak...tapi resepi chef tania tu dah silap, 2 TSPOON instead of 2 SM baking powder n bicarbonet soda...;)