MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Wednesday, April 28, 2010

JERUK KEDONDONG

Yummy ... jeruk kedondong ... nie resipi orang dulu-dulu. Buat jeruk tak yah pakai cuka. Dan buahnya tetap maintain rangup. Kalu yang ada pokok mangga, kedondong, betik depan atau belakang rumah dah banyak sangat bergayut, apa kata kita jadikan jeruk plak... sedap ... RESIPI JERUK KEDONDONG
Buah kedondong/mangga/betik
garam
gula
CARA-CARA:
Buah dikupas, bersihkan dan dihiris (kalu nak sebiji-biji pun boleh)
Buah direndam dengan air & garam selama 3 - 4 jam
- garam agak-agak aje
Selepas buah direndam, tapis sehingga kering
Setelah buah kering, rendam buah dengan gula.
Nak tahu bila jeruk dah ready, bila gula sudah mencair menjadi air.... kira tak nampak butiran gula lagi. Jgn bubuh air ye ... rendam aje dgn gula semata-mata. Nak pedas, potong le cili padi.
Selamat mencuba

No comments: