MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Friday, July 8, 2011

KULIT KARIPAP


Anak-anak dah lama minta buatkan karipap sardin. Selalunya main tempah aje kat jiran depan rumah ... karipapnya memang yangterbaeeekkkk .... kulit karipapnya begitu rangup sekali. Kali ini karipapnya kena buat sendiri.

Kulit karipap yang Yatie cuba kali ini lembut teksturnya. Biasanya kalau resipi itu ada menggunakan air sejuk atau ais, hasilnya mesti lembut atau fluffy.

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KULIT KARIPAP:
500gm tepung gandum
1/2 (setengah) sudu besar garam
94 gm marjerin/shortening
1 biji telur
1/2 (setengah) cawan ais
250ml air

CARA MEMBUATNYA:
1. Masukkan tepung & telur, gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti
2. Cairkan marjerin/shortening & masukkan dalam tepung serta digaul rata.
3. Masukkan air, ais dan gaul sehingga menjadi doh
4. perap 1 jam sebelum diuli.

1 comment:

Anonymous said...

I really agree with the facts that you have shared on this post. An interesting topic like this really enhances reader's mind to have more effective decisions over a certain issue.

CCTV karachi