Resipi ini diambil dirumah Kak Azlita Masam Manis ya. Credit for her for sharing the recipe with us. Thank you Kak Azlita Masam Manis.
ROTI BENGALI
by: Sofinar
Sumber : Mas Duniaku
Bahan A
- Bahan B digaul bersama
- Semua Bahan A digaul sebentar
- Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
- Perap hingga naik 2 kali ganda. kira- kira 30 - 40 minit
- Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin,
- Bulat-bulatkan bergantung berapa besar roti yang diinginkan
- Perap lagi hingga naik 2x ganda semula.
- Bakar 180 c selama 20 - 30 minit
****Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.
by: Sofinar
Sumber : Mas Duniaku
Bahan A
350g tepung roti
1 sudu besar shortening
1 sudu besar shortening
secubit garam
Bahan B
120 - 160 ml air suam - Mas letak 120 ml - ita letak 160 ml (saya guna 160ml)
1 sudu makan yis serbuk
2 sudu makan gula castor
Cara membuatnya :
Bahan B
120 - 160 ml air suam - Mas letak 120 ml - ita letak 160 ml (saya guna 160ml)
1 sudu makan yis serbuk
2 sudu makan gula castor
Cara membuatnya :
- Bahan B digaul bersama
- Semua Bahan A digaul sebentar
- Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
- Perap hingga naik 2 kali ganda. kira- kira 30 - 40 minit
- Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin,
- Bulat-bulatkan bergantung berapa besar roti yang diinginkan
- Perap lagi hingga naik 2x ganda semula.
- Bakar 180 c selama 20 - 30 minit
****Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.
SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!1
No comments:
Post a Comment