RESIPI DARI RUMAH KAK AZLITA MASAM MANIS
APAM PELANGI
Sumber : Kak Am
Bahan-bahan:
2 biji telur
1 sudu teh ovellet
1/2 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus
125 ml santan kara
1 sudu teh baking powder
garam secubit
pewarna
CARA MEMBUATNYA:
- Pukul telur, gula dan ovelet sampai gebu
- masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
- Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata
- Bahagi kepada 3 warna yg kita suka
- Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis
- kukus 30 minit sehingga masak (nie utk masak dlm loyang besar)
Yatie ikut Kak Ita punya style, buat dalam acuan kecil.
Masukkan adunan yg kita dah bhg 3 tu dlm 3 beg plastik yg berasingan. Selepas tu picitkan warna hijau dulu, pas tu picitkan warna kuning pula betul2 ditengah2 warna hijau, kemudian warna merah pula betul2 ditengah2 warna kuning... buat sehingga habis acuan.
Dikukus selama 15 minit.
2 comments:
salam kak yatie...rajinnya buat apam!
tak le rajin mana ... tapi teruja tengok org lain buat ... hehhehe
Post a Comment