BROWSING THROUGH BLOG AZLITA MASAM MANIS
RESIPI SUMBANGAN SWEET4EVER
BAHAN2:
150 gm tepung superfine/tepung kek
150 gm gula kastor
5 biji telur gred A (Yatie main belasah aje tak le plak tahu size apa ... heeheh)
1 sudu besar ovalette
80ml air daun pandan (Yatie ikut Azlita ganti dgn susu segar)
80ml minyak/mentega cair
1 susu teh paste pandan
1 sudu teh baking powder
pewarna hijau (tak pakai pun sebab pandan paste dah ada perwarna hijau)
CARA MEMBUATNYA:
1. Gula, ovalette, serbuk penaik & telur sebatikan. Pukul sehingga pekat & gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
2. Masukkan air daun pandan (susu segar), pes pandan & perwarna. Pukul kelajuan tinggi selama 5 minit atau sehingga kek menjadi ringan.
3. Akhir sekali tuangkan minyak/mentega cair dan cuma digaul dengan senduk aje.
4. Bakar 45 minit suhu 150 - 180 mengikut kesesuian oven masing-masing.
5. Bila kek dah masak, keluarkan & dikeluarkan terus dari acuan.
BAHAN UNTUK KASTAD PANDAN:
BAHAN A:
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar
BAHAN B:
400ml santan pekat
85gm tepung hoen kwee hijau
1 sudu teh perwarna hijau
secubit garam
CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan Bahan A & masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
2. Satukan Bahan B & masukkan dalam adunan A. kacau atas api slow hingga pekat & mendidih.
3. Setelah sejuk bolehleh dilapiskan & disapu atas kek
SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment