Rupanya memang pelik tapi sedaaap dan sungguh mudah sangat nak buat. Dapat resipi nie dari rumah Azlita Masam Manis ... rumah dia lagi ... Yatie nie dah jadi pengunjung tetap ... apa akak tu buat Yatie pun nak buat juga ... heheheheh .... Anyway, Kak Azlita, thank you for sharing the resipi. It is MARVELLOUS !!!!! tapi seperti biasa le ... hasil tangan ku tidak lah secanggih sifu-sifu.
Rasa ingin mencuba boleh ... disertakan disini resipi yang didapati dari blog Azlita Masam Manis. Seperti biasa Yatie memang selalu ada penderhakaan dalam mengikut resipi .... hehehehehhe .... later Yatie coretkan apa yang yatie dah buat .... heheheheh
BAHAN-BAHAN:
100gm butter
200gm coklat masakan (potong kecil)
3 sudu besar golden syrup/ madu
225gm biskut digestive/marie kisar halus
225gm maltesers
HIASAN:
100gm maltesers
50gm coklat berwarna (ikut suka)
50gm coklat masakan
CARA MEMBUATNYA:
1. Cokelat, butter, syrup gula masak hingga larut dan matikan api
2. Masukkan biskut & digaul rata
3. Masukkan maltesers & kacau cepat (Ia mudah cair)
4. Masukkan dalam loyang & keraskan
5. Boleh le dihiaskan dgn coklat Maltesers & coklat
CARA YATIECOOKING:
Kerana kehabisan cooking cokelat, Yatie telah menggunakan lebihan bancuhan chocolate ganache 100gm + 80gm butter + madu. Dicairkan & masukkan biskut. Yatie pakai biskut oreo. Yang lainnya mengikut resipi & cara yang telah diberikan di atas.
SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment