MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Thursday, May 31, 2012

TEMPAHAN KAK KAM

Kek Alunan Kasih

Kek Pelangi
Tempahan Kak Kam dari Brunei Embassy

TEMPAHAN KAK NOR

Mini Puding Trifle Strawberry

Red Velvet & Carrot Walnut Cupcake
Tempahan Kak Nor yang duduk di Bdr Tasik Puteri, Rawang tapi bekerja di Putrajaya.

KEK BIRTHDAY "I'M ONE"


 


Tempahan dari jiranku sempena hari lahir anaknya yang pertama.

Wednesday, May 30, 2012

TEMPAHAN APAM POLKA DOT


 
Tempahan apam polka dot

BISKUT OREO BLACK BEAUTY


 Hmmm ... Biskut Raya .. dah raya ke ... belum .... puasa dulu ya ... Biskut Oreo Black Beauty merupakan salah satu koleksi biskut raya Yatiecooking tahun ini.  Sesiapa nak cuba resepi ada tertera seperti di bawah. Ia juga dibuka untuk tempahan untuk raya nanti tau.
Teruja tengok Biskut nie di rumah Azlita Masam Manis .. mencubanya dan hasilnya memang marvellous.


Nak cuba resepi, jom kita tengok resipi.  Terimakasih diucapkan kepada Kak Ita Masam Manis & Citarasawan kerana sudi berkongsi resepi.


BISKUT OREO BLACK BEAUTY
by:
Citarasawan

Resipi di ambi di : Blog Azlita Masam Manis



Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - saya ikut cara kak Ita
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - saya pun ikut cara kak ita, tak letak

Cara2 membuat mengikut Citarasawan:
Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat putih.

Cara2 membuat ikut Kak Ita (saya ikut Kak Ita, mudah): 
Doh yang telah siap gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian golek2kan atas oreo hancur.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.

Pesanan dari Kak Ita:

Biskut ni masa masak dia naik cantik & membulat. tapi bila dah keluarkan dari oven dia akan turun..  jangan panik dan ingat tak jadi pulak..

Monday, May 28, 2012

Sunday, May 27, 2012

BAHULU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR



Dah nak dekat raya kan ... sure banyak lebih putih telur ... jangan dibuang .. selain dibuat pavlova, kuih org putih tu, kuih melayu pun boleh ... jom kita buat Bahulu Kukus Pelangi Putih Telur.  Yatie dah cuba, memang  gebu gitu.  Resipi ini Yatie dapat dari salah seorang penyumbang yang share di facebook. Jom-jom kita tengok apa bahan-bahannya.



BOLU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR


Sumber : K1
Rujukan : Ibutio




Bahan A:
500 ml putih telur
300 gm gula pasir
1 sudu besar cake emulsifier (ovellete)
1/2 st garam


Bahan B:
100 ml susu cair
50 gm mentega cair
(satukan)


Bahan C:
1 st baking powder
250 gm tepung gandum
25 gm susu tepung
(ayakkan)

Bahan D:
1 st pasta strawberry
1 st pasta lemon
1 st pasta mocca
1 st pasta pandan

Cara Membuatnya:
1. Sapukan marjerin dan lapikkan kertas loyang bersaiz 9 inc
2. Pukul putih telur, gula ovellete dan garam sehingga kembang dan kental
3. Ayak tepung gandum, susu dan baking powder.
4. Campur susu cair dengan mentega cair
5. Masukkan campuran tepung gandum ke dalam bancuhan putih telur, kacau rata
6. Tuang campuran susu, kacau rata
7. Bagi adunan menjadi  3 @ 4 bahagian.
8. Campur masing - masing adunan dengan macam-macam perasa.
9. Tuang adunan lapisan pertama ke dalam loyang .
10. Kukus selama 7 minit
11. Lapiskan lapisan kedua.
12. Kukus selama 7 minit.
13. Lakukan sehingga lapisan terakhir dengan kaedah yang sama.
14. Untuk lapisan terakhir, tutup penutup pengukus dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit


Saturday, May 26, 2012

CHEESY LAPIS OREO COCKTAIL & PAVLOVA KASTAD

Cheesy Lapis Oreo Cocktail
 

Pavlova Kastad
 Hmmmm ... musim panas yang terlampaukan ... apa-apa pun bersyukur kita dengan nikmat yang diturunkan.  Sedikit ujian tu dari Yang Maha Esa.  Matahari terik nie kalau dapat sesuatu yang masuk tekak terasa sejuk gitu ....  Cheesy Lapis Oreo Cocktail & Pavlova Kastad.  Ditempah oleh anak saudaraku di Kg Melayu Subang.  Beliau merupakan penggemar cheese.  Pavlova pula diberikan nafas kastad sebab musim panas nie tak tahan pula dengan topping whip cream .. sekejap aje dah cair.  Apa-apa pun terimakasih anak saudaraku atas tempahan. Lain kali tempah lagi ye.

Monday, May 21, 2012

KEK BATIK ARORA

Meriah warna-warni kek ini ... dah namanya pun Kek Batik Arora.  Singgah rumah  home sweet home , nampak plak resipi nie ... terima kasih kak kerana sudi berkongsi resepi nie.

Kalau nak cuba, resepi seperti tertera:

KEK BATIK ARORA

Resepi: De Nuanza

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa
Cara-Cara:-
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).
Terimakasih kepada Home Sweet Home dan juga penyumbang resepi De Nuanza.

Saturday, May 19, 2012

KEK AFRICAN MARBLE

Tempahan Pn Aida - pick-up di AEON Rawang

TEMPAHAN DARI KAK KAM

Terimakasih kepada Kak Kam di Brunei Embassy atas tempahan  kek pelangi & kek alunan kasih.  Beliau merupakan customer Yatiecooking yang paling lama. 


Thursday, May 17, 2012

BISKUT DAISY PETALS UNTUK GURU TERSAYANG


Biskut Daisy Petals untuk hadiah buat guru tersayang ditempah oleh Ibu Ina dari Desa Puteri, Rawang untuk anaknya.


Tuesday, May 15, 2012

CHEESY LAPIS OREO COCKTAIL


Lapis Cheesy Oreo Cocktail

Hmmmm ... sesiapa yang meminati cheese ... Lapis Cheesy Oreo Cocktail nie memang sedap ... dalam masam-masamnya ada rasa manis-manis oreo & fruit cocktail.  Itu pun tujuannya supaya kita tidak le merasa muak sangat dengan rasa cheese tu.  Ini semua idea dari Kak Azlita Masam Manis .. katanya jangan hadkan masakan anda... pelbagaikan & cuba rasanya yang berbeza.  Maka hasil inspirasi kak Ita, terhasil la pulak Lapis Cheesy Oreo Cocktail.

Kalau nak try buat pun boleh, dibawah resipinya.  

Resipi asal : Azlita masam Manis - Lapis Cheesy Sufi Amanda (intankitchen.blogspot.com)

Olahan dari segi lapisannya : Yatiecooking

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream 
1/2 cawan gula halus 

Bahan C
100 gm Non Dairy Whipping Cream

Filling
Biskut Oreo
Buah-buah coktail dalam tin

Adunan Cheese:
Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati dan berkrim
Pukul Non Dairy Whipping hingga kental
Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata

Tiba masa untuk melapis:
Panaskan susu segar, padamkan api.
Dalam bekas, letakkan satu lapisan cream cheese
Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas 
Lapiskan semula dengan cream cheese
Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis
Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras
Hias mengikut kreativiti dan sedia dinikmati