MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Friday, March 14, 2008

KEK PANDAN MARBLE

Kek Pandan Marble, very soft & yummy !!!!!
Kek ini memang lembut, gebu & manisnya is just nice.... bagi yg tak minat manis le ... Bagi penggemar manis, even though they find this cake is soft, they will ask "why tak manis?" Anyway, I just like the cake as it is. All fall in place just nice.
Resipi dpt dari Mat Gebu's blog, thanks for sharing.
KEK PANDAN MARBLE (R. Lin - MyResipi.com)
Bahan:
4 biji telur
100g gula pasir (kalu nak manis tambah skit lai)
1 camca besar ovalette
25ml pati santan (I guna susu segar mcm Mat Gebu)
50g minyak jagung
100g tepung gandum **
1/2 sudu teh garam halus **
1/2 sudu teh baking powder ** (** digaul & ayak)
1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla (Mat Gebu add this & I also follow)
1 sudu teh coklat emulco (Mat Gebu add to this recipe & I also follow adding this)
Cara:
1. Putar gula + ovalette hingga rata. Masukkan telur & putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang & pekat
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & putar pada kelajuan perlahan.
3. Tuang minyak jagung & pati santan, gaul hingga sebati
4. Adunan dibahagi 2. Satu adunan dicampur esen vanilla, coklat emulco & serbuk koko. Satu adunan lagi pandan paste
5. Masukkan adunan koko & pandan berselang seli ke dlm acuan
6. Bakar dlm oven 180C selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing