MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Wednesday, April 30, 2008

PINK BIRTHDAY PARTY

"HAPPY 1ST BIRTHDAY TO DAMIA"
CLOSE-UP ON THE CAKE


BOTTOM CAKE : AFRICAN MARBLE
DOLL SKIRT : STRAWBERRY SPAN CAKE
SINCE THE THEME FOR BIRTHDAY PARTY IS PINK, EVERYTHING IS IN PINK. FROM THE GUESTS TO THE FOODS & THE CAKE AS WELL.

BELOW IS THE WHOLE PHOTO OF THE CAKE. MY DAUGHTER WAS HIDING BEHIND THE CAKE ... HEHEHEH


PINK APAM INDON ORDERED BY LIZA FOR HER DAUGHTER'S BIRTHDAY.



Tuesday, April 29, 2008

APAM INDON

This Apam Indon also ordered by my husband for his office. One of the breakfast package.
For those yang nak try buat below is the resipi. Before I forget, resipi nie dapat dr Mamafami kalu tak silap.
Bahan:
5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300gm tepung gandum
300gm gula halus
250ml susu segar/santan (saya pakai susu segar)
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna
Cara-cara:
1. Ayak tepung + baking powder
2. Campurkan garam (nie agak-agak le .. ala ala rasa lemak gitu)+ susu
3. Putar telur + ovalette pd kelajuan tinggi sampai kembang
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit & masukkan esen vanilla.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang sli dgn susu. Jgn lupa perlahankan kelajuan mixer.
6. Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian inkut warna yg disukai.

KEK PISANG

Kek pisang ordered by my husband for his office.
This is for breakfast package.

Monday, April 28, 2008

KEK COKELAT

Kek cokelat sebelum dihias.
Kek ini ditempah oleh Aini dari Drilling Fluids division. Thank you dear.


AGAR-AGAR PELANGI

Agar-agar Pelangi yang dibuat untuk majlis kejutan harijadi kawan.

Sunday, April 27, 2008

KEK STRAWBERRY

My son punya percubaan membuat this birthday cake.


Kebetulan buat surprise untuk kawan for her birthday, boleh le bagi my son try buat. Cake is OK, buttercream also OK except that icing tak manis. My son pesan not good for health ... hehehe

This is the birthday girl.

HAPPY BIRTHDAY to you Aslina.




CLOSE-UP OF THE STRAWBERRY CAKE

This strawberry cake is two layered. Kat tengah I put strawberry (hancurkan) + cream cheese.

Friday, April 25, 2008

Thursday, April 24, 2008

CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN

Bancuhan mentah chocolate rice orange muffin
Sebenarnya teruja tengok fotopages akak hanielize tentang kisahnya dengan muffin. Tak tahan tengok tekstur chocolate rice orange muffin. Salin resipi dan apa lagi turun ke dapur le.
Bancuhan yang sudah siap diletak dalam bekas muffin.

Chocolate Rice Orange Muffin yang telah dimasak

Thank you kak hanieliza for sharing the recipe. Pada sesiapa yang ingin mencuba, ini resipinya.

CHOCOLATE ORANGE RICE MUFFIN
bahan-bahan:
Bahan A
2 cwn tepung gandum - *
1 sudu kecil baking powder - *
1/2 sudu kecil soda bikarbonat - *
1 cawan gula perang
2 sudu besar coklat rice
* - diayak 2 kali

Bahan B

1/2 cwn butter cair

1 cwn jus oren

1 biji telur (pukul skit)

1 sudu kecil oren paste

Cara - cara:

1. Masukkan semua Bahan A dan gaul rata

2. Masukkan pula Bahan B dan gaul rata

3. Siap & masukkan dlm acuan muffin

Wednesday, April 23, 2008

FRUIT TARTS

Fruit tarts ini juga ditempah oleh Ina & kawan dari Kuehne & Nagel.
Permintaan dari customer - strawberry + kiwi.


Tuesday, April 22, 2008

WALNUT CARROT CAKE

Walnut Carrot Cake with cheese topping
Thank you to Ina & friend from Kuehne & Nagel for ordering Walnut Carrot Cake.

Type of Cake : Walnut Carrot Cake
Weight : 1.8kg
Topping : Cheese & sugarpaste for the flowers

FRUIT TARTS

Fruit tarts ordered by Zura for Sek Ren Bandar Tasik Puteri.


This fruit tarts also ordered by Zura sebagai buah tangan untuk ibunya.

Monday, April 21, 2008

KEK SPONGE

Kek Sponge, resipi dapat dari Sifu Nina di RNet.

Bahan-bahan:
125g tepung gandum
120 gula (resipi awal adalah 250g)
4 biji telur
13g ovalette
50g air
60g butter dicairkan
Cara-cara:
Satikan semua bahan kecuali butter cair. Pukul sampai gebu atau 2x ganda naik. Akhir sekali masukkan butter cair & masak mengikut kesesuaian oven masing-masing.

Saturday, April 19, 2008

PANDUAN MEWARNA BUTTER CREAM/ICING

Teruja membaca garis panduan untuk mendapatkan warna tertentu dari http://zatidhati.fotopages.com/ Terima kasih kerana sudi berkongsi. Saya paparkan kembali di blog saya untuk rujukan saya dan kepada sesiapa yang sedang mendalami dunia kek dan icingnya.
Untuk resepi buttercream pula, sila ke Koleksi Resepi. Selalunya untuk mewarnakan buttercream dan ising bukanlah susah, ambil sahaja warna yang sedia ada. Tetapi ada kadang kala warna tersebut memang susah untuk didapati ataupun oleh kerana ketiadaan warna dalam stok di rumah.
HITAM:
Kombinasi royal blue + merah + oren + kuning lemon boleh menghasilkan hitam. Pewarna hitam sendiri tidak dapat menghasilkan warna hitam sebenar. Tip diberi dalam zatidhati fotopages adalah dengan mencampurkan warna cokelat ataupun cokelat emulco dengan warna hitam.
GOLD:
10 bahagian lemon yellow + 3 bahagian oren +
1 bahagian merah
COKLAT:
Merah + hijau dapat menghasilkan warna cokelat. Kadang-kadang warna hijau akan terlebih ton kerana asid dalam ising (jus lemon & cream of tar tar sebagai contoh), jadi elakkan penggunaan asid. Campurkan 1/4 sudu teh air ke dalam bancuhan warna sebelum dimasukkan ke dalam buttercream untuk menghapuskan ton hijau. Nak senang, gantikan aje penggunaannya dengan melted cooking chocolate ataupun serbuk koko.
MERAH:
Campurkan pewarna merah dalam buttercrean dan disimpan 24 jam sebelum digunakan. Disarankan semakin lama disimpan semakin terang warnanya.
UNGU:
Pastikan susu dicampurkan dalam pewarna untuk mengelakkan buttercream menjadi warna biru pudar.
PASTEL:
Campurkan 2 bahagian putih +
1 bahagian mana-mana warna pilihan
APRIKOT:
2 bahagian oren campur + 1 bahagian golden yellow
AQUA:
5 bahagian sky blue + 1 bahagian hijau daun/leaf green
AVOCADO:
4 bahagian lemon yellow + 1 bahagian leaf green +
sedikit warna hitam
BURGUNDY:
5 bahagian rose pink + 1 bahagian violet
CHARTREUSE:
5 bahagian lemon yellow + 1 bahagian hijau daun
RUST:
8 bahagian oren + 2 bahagian merah + 1 bahagian brown
COPPER:
1 bahagian golden yellow + 1 bahagian brown +
1 bahagian christmas red
CORAL:
3 bahagian rose pink + 2 bahagian lemon yellow
LAVENDER:
5 pink + 1 bahagian violet
SILVER/GRAY:
1 bahagian hitam + 1 bahagian biru
TURQOISE:
6 bahagian biru + 1 bahagian lemon yellow
TEAL:
9 bahagian sky blue + 1 bahagian lemon yellow
MAUVE:
5 bahagian rose pink + 2 bahagian oren + 2 bahagian merah +
1 bahagian hitam
PLUM:
1 bahagian violet + sentuhan christmas red
MAROON:
4 bahagian merah + 1 bahagian burgundy
MOSS GREEN:
3 bahagian lemon yellow + 2 bahagian violet
NAVY BLUE:
1 bahagian sky blue + 1 bahagian violet
GRAPE:
1 bahagian sky blur + 6 bahagian rose pink
SELAMAT MENCUBA !!!!!

TRIVIA FRUIT TARTS


Terima kasih kepada Liza (Puji) yang menempah fruit tarts - anggur + kiwi.

Thursday, April 17, 2008

AGAR-AGAR PELANGI

Jika ingin mendapatkan resipi ini,sila lihat di koleksi resipi saya. Ini adalah lapisan pertama agar-agar ini. Bila agar-agar hampir keras, bolehlah dimasukkan lapisan santan dan berselang seli seterusnya hingga adunan agar-agar habis.


Thank you to Roza for ordering agar-agar pelangi from Green Valley Park.


Wednesday, April 16, 2008

Tuesday, April 15, 2008

KUIH SAGO



Kuih sago also ordered by K Ain for her office meeting.

Kuih sago is a very traditional & easy to make as well.



Cara-cara membuat kuih sago:
1. Rendam sago beberapa jam
2. Bersihkan sago & tapiskan sebelum dimasukkan dlm pengukus
3. Masukkan sago, gula icing secukup rasa 7 kukus sehingga masak
4. Dah sejuk, bolehlah dipotong & dihidangkan dgn kelapa parut.

Monday, April 14, 2008

CUPCAKES

Chocolate cupcakes ordered by K Ain for her office meeting & Munir, thank you very much for your support.


Orange cupcakes ordered by Munir. He requested a very simple design.

CHICKEN BLACK PEPPER

Ordered by Ain for her office meeting.