MESSAGE FROM YATIECOOKING
PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!
Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com
Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.
Terimakasih.
Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com
Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.
Terimakasih.
Friday, October 31, 2008
FUDGE BROWNIES
Terimakasih kepada Wee Wai Shang dari Menara Tan & Tan, Jalan Tun Razak yang menempah fudge brownies untuk anaknya dibawa ke sekolah sempena 'Children's Day'.
Resipi ini Yatie ambil dari fotopages Maklang. Thanks Maklang for sharing.
Brownies
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy
Bahan-bahan:
1 cup butter, melted
1 cup cocoa
2 cups sugar
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional)
Cara-cara:
Mix cocoa in well with the melted butter.
Add sugar, vanilla, and eggs, mixing well.
Add flour, baking powder, salt, and nuts or chocolate chips.
Pour mixture into a greased 9 by 13 inch pan.
Bake in a preheated 350F oven for 25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do not want to overbake!
Resipi ini Yatie ambil dari fotopages Maklang. Thanks Maklang for sharing.
Brownies
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy
Bahan-bahan:
1 cup butter, melted
1 cup cocoa
2 cups sugar
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional)
Cara-cara:
Mix cocoa in well with the melted butter.
Add sugar, vanilla, and eggs, mixing well.
Add flour, baking powder, salt, and nuts or chocolate chips.
Pour mixture into a greased 9 by 13 inch pan.
Bake in a preheated 350F oven for 25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do not want to overbake!
Thursday, October 30, 2008
TEMPAHAN UNTUK MEETING
Mee Goreng Black Pepper
Bahan-Bahan:
1 Paket mee kuning biasa
3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 ½ camca lada hitam
2 sudu ikan bilis (ditumbuk)
4-5 biji cili api
1 cawan air
¼ cawan kicap manis
minyak masak untuk menumis
daging - jumlahnya ikut suka
isi ayam
1 paket bebola ikan
sedikt sayur sawi / taugeh
1.Tumbuk bawang kecil,bawang putih, lada hitam, cili api dan ikan bilis.
2. Hiris daging dan bebola ikan.
3. Kemudian panaskan minyak utk menumis bahan-bahan yg ditumbuk tadi.
4. Tumis bhn2 yg ditumbuk.
5. Masukkan kicap beserta air.Tunggu sebentar.
6. Masukkan daging, isi ayam dan bebola tadi.
7. Biarkan 2-3 minit....kemudian masukkanlah mee dan sayur2 tadi.
8. Masak sekejap.2 minit..kemudian bolehlah dihidangkan.
Bahan-Bahan:
1 Paket mee kuning biasa
3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 ½ camca lada hitam
2 sudu ikan bilis (ditumbuk)
4-5 biji cili api
1 cawan air
¼ cawan kicap manis
minyak masak untuk menumis
daging - jumlahnya ikut suka
isi ayam
1 paket bebola ikan
sedikt sayur sawi / taugeh
1.Tumbuk bawang kecil,bawang putih, lada hitam, cili api dan ikan bilis.
2. Hiris daging dan bebola ikan.
3. Kemudian panaskan minyak utk menumis bahan-bahan yg ditumbuk tadi.
4. Tumis bhn2 yg ditumbuk.
5. Masukkan kicap beserta air.Tunggu sebentar.
6. Masukkan daging, isi ayam dan bebola tadi.
7. Biarkan 2-3 minit....kemudian masukkanlah mee dan sayur2 tadi.
8. Masak sekejap.2 minit..kemudian bolehlah dihidangkan.
Wednesday, October 29, 2008
MAJLIS SAMBUTAN HARI RAYA
20hb Oktober, Yatie dan rakan-rakan yang beragama Islam di syarikat kami sibuk mengadakan majlis sambutan Hari Raya ... ala-ala Rumah Terbuka. Kami mengumpulkan dana untuk menjayakan majlis tersebut serta sistem 'pot luck' untuk juadah-juadah hari raya.
Nasi Jagung serta set lauknya yang ditempah dari katering dari duit dana yang terkumpul. Terimakasih atas semua sumbangan.
Juadah Kuzi Ayam yang dimakan dengan roti ini memang menu MESTI setiap tahun. Terimakasih Kak Ita atas juadah mu yang memang lazat.
Yang ini pulak Beef & Chicken Baked Makaroni Cheese. Yatie punya juadah le nie, di bahagian western set.
Yang ini pulak Beef & Chicken Baked Makaroni Cheese. Yatie punya juadah le nie, di bahagian western set.
Ini pula Black Pepper Spaghetti....phhhhh ... sedap sungguh. Sumbangan dari Kak Zah.
Laksa Johor.... susah payah suruh isteri Norman dari BHBSS membuatnya. Letih juga le memujuk isterinya membuat Laksa Johor yang memang digila-gilakan.
Ini pula bahagian kuih-muih. Terimakasih kepada penyumbang-penyumbang makanan. Macam-macam ada, kek Hati Pari, Kek Lapis Sarawak yang memang diterbangkan dari Kucing - Sarawak, kueh kole kacang, kek pisang, kek buah, kuih karipap, kuih bahulu, kuih talam cendul, puding peach (sumbangan Grace - teruja tengok kemeriahan Hari Raya) & puding aiskrim. banyak lagi le kuih-muih yanga ada yang mana Yatie tak sempat nak ambil gambar atau nyatakan disini, jangan marah atau berkecil hati ye.
BAKED MAKARONI CHEESE
Minggu lepas buat 2 jenis Baked Makaroni Cheese - Beef & Chicken untuk dibawa ke pejabat untuk makan-makan sempena Hari Raya. Kebetulan pula my customer, Na Abg Wan dari Blok 27B Green Valley Park menempah Chicken Baked Makaroni Cheese.
Cara membuat
1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.
2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.
3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.
4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.
5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentega
Terdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara
Cara I:
Cara II:
Bakar didlm oven pd suhu 180′C selama 30 min atau sehingga keju keperangan
Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan
Nota: Boleh tambah sayuran spt cendawan, capsicum hijau/merah didlm inti jika suka
Sos Putih :
30 g mentega
1 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar
2 kuning telur
125 g keju cheddar } diparut
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada sulah
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.
2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.
3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.
Bagi yang ingin mencuba resipi ini:
Sumber: Kak Noor Masri
Bahan-bahan
250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega
Bahan inti
500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang
30 mentega
1/2 labu bawang besar } dicincang
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering
175 g buah tomato } buang biji, potong dadu
2 putih telur
500 ml sos putih
125 g keju cheddar } diparut
250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega
Bahan inti
500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang
30 mentega
1/2 labu bawang besar } dicincang
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering
175 g buah tomato } buang biji, potong dadu
2 putih telur
500 ml sos putih
125 g keju cheddar } diparut
Cara membuat
1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.
2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.
3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.
4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.
5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentega
Terdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara
Cara I:
Campurkan kesemua pasta dgn inti kemudian masukkan kedlm loyang.
Tuang sos putih diatasnya, ratakan.
Akhir sekali tabur keju parut .
Tuang sos putih diatasnya, ratakan.
Akhir sekali tabur keju parut .
Cara II:
Masukkan1/3 pasta kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut., lapiskan semula dgn 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.
Bakar didlm oven pd suhu 180′C selama 30 min atau sehingga keju keperangan
Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan
Nota: Boleh tambah sayuran spt cendawan, capsicum hijau/merah didlm inti jika suka
Sos Putih :
30 g mentega
1 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar
2 kuning telur
125 g keju cheddar } diparut
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada sulah
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.
2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.
3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.
Tuesday, October 28, 2008
Monday, October 27, 2008
KEK DENGAN CARTOON CHARACTERS
Sunday, October 26, 2008
Saturday, October 25, 2008
KEK COKELAT MOIST
Friday, October 24, 2008
Wednesday, October 22, 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)